FAQ

Senast uppdaterad 26 maj 2025

Här kan du hitta några utvalda frågor och svar om olika saker som kan vara av intresse. Om du inte hittar svar på din fråga nedan kan du kontakta styret@datasektionen.com.

Boende

Fråga: Hur nära skolan brukar man bo och hur tar man sig dit?

Svar: Man bor oftast mycket nära campus, vilket bidrar till en stark studentkultur eftersom många bor granne med klasskamrater och vänner. Beroende på bostad kan man bo direkt på campus eller bara 5–10 minuter därifrån. Om man bor längre bort är det vanligt att pendla med cykel eller buss.

Fråga: Korridor-, hyreslägenhet- eller bostadsrätt?

Svar: Hyreslägenhet är det absolut vanligaste, eftersom bostadsrätter är dyrare och korridorboende ofta upplevs som opraktiskt. Dessutom skiljer sig hyrorna för korridorboende och vanlig hyreslägenhet inte så mycket i Norrland, vilket gör hyreslägenhet till det mest attraktiva alternativet.

Skolan

Fråga: Hur vet jag vilka böcker/kursmaterial jag behöver?

Svar: Information om vilka böcker och kursmaterial som krävs står alltid på kurssidan på LTU. Ansvarig lärare eller professor meddelar om du behöver köpa en bok eller om den är mindre viktig. Beroende på hur du vill lära dig kan det vara bra att köpa kursboken, men du kan ofta hitta boken gratis online eller låna den tillfälligt på biblioteket i B-huset om du har svårt att få tag på den.

psst: kolla även tenta.rip

Fråga: Är matten svår?

Svar: Det varierar mycket beroende på vem man frågar. Matematiken är ganska krävande, men man får en gedigen introduktion via en matematisk grundkurs. Om du känner dig osäker eller har glömt mycket sedan gymnasiet kan det underlätta att läsa en förberedelsekurs i högskolematematik innan terminen startar.

Fråga: Måste man kunna mycket programmering i förväg?

Svar: Nej, du behöver inga förkunskaper i programmering, eftersom undervisningen börjar från grunden. Tempot är dock högt i början, så om du är helt nybörjare gäller det att lägga ner extra arbete de första veckorna. Många som börjar på våra datautbildningar har ingen eller mycket liten erfarenhet av programmering sedan tidigare, så du är inte ensam – pluggar du på och har roligt kommer du klara dig utmärkt!

Fråga: Hur mycket tid går åt till plugg per vecka?

Svar: Det är väldigt olika från vecka till vecka och från person till person. Om du har disciplin nog att fokusera 100 % under tentaperioder eller kör intensivt 8–17 måndag till fredag behöver du kanske inte lägga så mycket tid utanför det på studierna. Men om du lägger upp ett 10–17-schema riskerar du att förlora stora delar av helgerna. Tidsåtgången varierar också kraftigt mellan program och kurser.

Fråga: Hur mycket är obligatoriskt?

Svar: Det enda som är strikt obligatoriskt är att delta i examineringen, i första hand tentor, men även vissa laborationspass kan vara obligatoriska. Föreläsningar och lektioner är alltså inte tvingande, men det rekommenderas starkt att delta ändå.

Fråga: Är det bara roliga kurser?

Svar: På högskolan läser man kurser som är direkt knutna till din framtida yrkesroll. Därför tycker nog de flesta som valt rätt utbildning att det (nästan!) bara är roliga kurser. Men det finns alltid kurser som upplevs som mer krävande, och det skiljer sig från person till person.

Aktiviteter

Fråga: Vad finns det för aktiviteter utanför skolan?

Svar: Att börja plugga innebär inte att du måste sluta med dina tidigare fritidsintressen. I Luleå finns det allt möjligt att engagera sig i. Ett bra tips är föreningen STIL, som erbjuder en mängd olika sport- och fritidsaktiviteter.

Att engagera sig i studentlivet rekommenderas också starkt. Möjligheterna är många, och det är nästan garanterat roligt!

Fråga: Vilka uteställen/klubbar är studentvänliga i Luleå?

Svar: När det gäller nattliv är STUK svår att missa, eftersom det är den största och billigaste studentklubben i Luleå. Utöver det kan du utforska olika pubar och klubbar i stan. Många är studentvänliga och erbjuder gratis entré för studenter.

Övrigt

Fråga: Hur långt räcker studiebidraget/studielånet?

Svar: Svaret beror mycket på hur sparsamt (läs: ekonomiskt medvetet) du lever. Kombinerar du studiebidraget och lån behöver de flesta studenter inte leva på nudlar (även om vissa väljer att göra det ändå). Hur långt pengarna räcker beror också mycket på din boendesituation och levnadsstandard. Det är i alla fall rekommenderat att ansöka om bostadsbidrag för att få lite extra pengar att röra sig med.

Fråga: Har man tid att åka hem ofta?

Svar: Ja, du kan åka hem så ofta du vill. Ett bra tips är att se studierna som ett “8 till 5”-jobb: om du är disciplinerad under veckodagarna kan du ofta koppla av utan att behöva plugga hela helgerna, och då har du tid att åka hem.

Det kan dock vara bra att vistas på campus under tentaperioder för att kunna plugga så mycket som möjligt. Om man räknar med omtentaperioden efter sommaren finns det fem tentaperioder per år.

Fråga: Är alla nördar? Finns det tjejer?

Svar: Här i sektionen finns alla möjliga typer av människor, från festprissar som häller i sig öl på tre sekunder till kulinariska entusiaster och brädspelsfantaster. På våra program finns plats för alla, och vi på sektionen vill att studentlivet ska vara roligt för alla oavsett vem du är.

Andelen tjejer som söker ökar stadigt år för år, och vi är oerhört stolta över allt arbete som görs inom sektionen för att förbättra jämställdheten. Om du är tjej eller icke-binär rekommenderar vi varmt att du kikar in på include, som anordnar roliga evenemang utanför sektionen.

Fann du inget svar på din fråga? Skicka ett mail till styret@datasektionen.com.